Hoe Arjen Buikema stap voor stap zijn jaren 70-woning energieneutraal maakte
Toen Arjen Buikema in 2021 besloot zijn jaren 70-woning te verduurzamen, wist hij één ding zeker: het moest toekomstbestendig, betaalbaar en in fases uitvoerbaar zijn. Vier jaar later is zijn woning vrijwel energieneutraal, draait hij grotendeels op eigen stroom en staat de gaskraan op het punt om definitief dicht te gaan. “Als je eenmaal begint, vallen de puzzelstukjes vanzelf op hun plek.”

Beide kanten van het dak benutten
In het begin twijfelde Arjen of zonnepanelen voor zijn huis wel zin hadden. “Ik heb geen dak op het zuiden, dus ik dacht dat het niets zou opleveren.” Toch liet het idee hem niet los. Uiteindelijk realiseerde hij zich dat zijn oost-westdak juist een voordeel was: beide kanten konden worden benut, zonder schaduw. In januari 2022 kwamen de eerste 24 zonnepanelen op het dak te liggen.
De stroom op orde
Na de panelen volgde de meterkast. Die moest geschikt worden gemaakt voor krachtstroom en voorbereid op de toekomst. Precies op de dag dat de zonnepanelen werden geplaatst, arriveerde ook de monteur voor de meterkast. “Ze konden mooi met elkaar overleggen. Dat liep heel soepel.”
In het eerste jaar wekte Arjen veel meer op dan hij verbruikte. Omdat hij zoveel stroom over had, besloot hij in 2022 de woonkamer elektrisch te verwarmen met een vloermodel airco. Een eenvoudige en betaalbare oplossing die bovendien als back-up kon dienen voor de toekomst.

Elektrisch rijden
De volgende stap was de overstap naar elektrisch rijden. Arjen installeerde zelf een laadpaal, die hij later zelfs beschikbaar stelde aan zijn buurman. “Die had een leaseauto en vroeg of hij bij mij kon laden. Hij moest wel met z’n eigen druppel laden, dus dat heb ik allemaal uitgezocht. Uiteindelijk werkte het perfect en leverde het mij ook nog wat op.”
Warmtepomp en uitbreiding
In 2024 zette Arjen dankzij een lening van het Warmtefonds de volgende grote stap: een hybride warmtepomp. Eén bleek niet voldoende, dus kwam er een tweede bij. “Die tweede kostte me nauwelijks extra en ik kreeg over beide pompen subsidie. Daar hoefde ik dus niet lang over na te denken.”
De warmtepompen verbruikten meer stroom dan verwacht. Daarom plaatste Arjen zes extra panelen op zijn platte dak, aangesloten in dezelfde string als de oorspronkelijke installatie. Dat deed hij opnieuw zelf.
Slim omgaan met energie
Om efficiënter om te gaan met zijn opgewekte stroom, installeerde Arjen in 2024 een thuisbatterij. Daarmee kon hij stroom die hij overdag opwekte opslaan voor gebruik in de avond. “Om alles goed in kaart te brengen heb je ook een energiemeter nodig. Dat kost wat, maar je kunt eigenlijk niet zonder.”
Omdat de oorspronkelijke meterkast inmiddels te klein werd, plaatste hij een tweede kast en verbond deze via een stevige kabel met de bestaande installatie. Hierop sloot hij onder andere de laadpaal en warmtepompen aan.

Extra hulp van het Warmtefonds
Niet alles was financieel vanzelfsprekend. Door slim gebruik te maken van de 0%-lening van het Warmtefonds kon Arjen zijn verduurzamingsplan volledig uitvoeren. “Eerst werd er 10.000 euro goedgekeurd, later alsnog 20.000. Daardoor kon ik doorgaan met mijn plan en uiteindelijk zelfs all electric worden.”
De lening lost zichzelf af in vijftien jaar. “Ik betaal nu een vast bedrag per maand, maar mijn gasrekening verdwijnt en mijn stroom wek ik grotendeels zelf op. Dus onderaan de streep houd ik geld over.”
Ook zijn zoon maakte gebruik van dezelfde regeling. “Hij heeft meteen alles in één keer gedaan: zonnepanelen, warmtepomp, all electric. En zijn maandlasten gingen zelfs omlaag.”
Zelf doen waar het kan
Veel onderdelen van de installatie pakte Arjen zelf op. Zo legde hij de extra panelen op zijn platte dak, breidde hij zijn string uit van 24 naar 30 panelen, sloot hij de omvormer aan en verzorgde hij delen van de warmtepompinstallatie. “Wat gecertificeerd moest, liet ik doen. Maar het meeste kon ik prima zelf.”
Daarnaast voegde hij slimme extra’s toe, zoals radiatorventilatoren, die zorgen voor een betere warmteafgifte, waardoor de warmtepomp efficiënter werkt. Alles is gekoppeld aan één app, waarin hij precies kan zien wat er gebeurt: hoeveel stroom hij opwekt, opslaat, verbruikt en teruglevert.
De stap naar all electric
Om definitief van het gas af te gaan, breidt Arjen begin 2025 zijn systeem uit met een warmtebatterij en een zogeheten heat charger. De warmtebatterij slaat warmte op die wordt opgewekt als de stroomprijs laag is. De heat charger - een kleine boosterwarmtepomp - zorgt dat het water in de batterij voldoende wordt opgewarmd voor tapwater en verwarming. “Zo maak ik slim gebruik van de prijsverschillen. De batterij en warmtebatterij laden op als de stroom goedkoop is en leveren energie als die duur is.”
Zijn belangrijkste les?
“Je moet niet in problemen denken, maar in oplossingen. Ga eerst kijken waar je naartoe wilt en werk dan terug.” Wat hem uiteindelijk over de streep trok? Een avondje puzzelen met zijn broer: “We zijn gaan zitten en hebben alles uitgetekend. Vanaf dat moment wist ik waar ik moest beginnen. Eerst het dak en van daaruit verder.”
Nu, drie jaar later, is zijn woning vrijwel energieneutraal. De investering was groot - in totaal zo’n 28.000 euro - maar leverde comfort, controle én kostenbesparing op. “Die eerste stap was het moeilijkst. Maar zodra je die zet, volgt de rest vanzelf.”